Consultation on secondary legislation to implement the provisions in the Local Transport Bill on community transport permits                          a pteg response to the DfT consultation
Introduction

pteg represents the six English Passenger Transport Executives (PTEs) in England which between them serve more than eleven million people in Tyne and Wear (‘Nexus’), West Yorkshire (‘Metro’), South Yorkshire, Greater Manchester, Merseyside (‘Merseytravel’) and the West Midlands (‘Centro’).  Transport for London (TfL and Strathclyde Partnership for Transport (SPT) are associate members of pteg. This response reflects the views of SPT, though not necessarily of TfL.

The PTEs plan, procure, provide and promote public transport in some of Britain’s city regions, with the aim of providing integrated public transport networks accessible to all.  The PTEs (including SPT) have a combined revenue budget of about a billion pounds a year, together with capital  budgets of about £300m, and are funded by a combination of local Council Tax and grants from national government.  They are responsible to Passenger Transport Authorities (PTAs) made up of representatives of local councils in the area they serve.

Responses to the questions posed by the consultation (Annex E)
Q1. Do consultees agree that the driver of a vehicle with fewer than 9 seats used under a section 19 permit –
(a)
should be at least 21 years old and have held a full category B licence for at least 2 years?
(b)
should not be subject to conditions as to medical standards, or be prohibited from receiving payment

pteg response:

(a)
Yes
(b)
We do not believe a complete exemption from medical standards is appropriate, particularly for older drivers.
Q2. Do consultees agree that no exception should be made for the drivers of “large buses”?

pteg response:

Yes

Q3. We would welcome (a) information as to the extent to which pre-April 1988 minibuses are still used under section 19 or 22 permits, (b) comments as to whether the conditions proposed to be prescribed in the new regulations would provide for the continued use of pre-April 1988 vehicles.
pteg response:

pteg has no data on this, but the community transport operators with which we have an established relationship have no pre-1988 vehicles in use. We would question whether such older vehicles should continue to be permitted to carry passengers, whether or not for hire and reward, without additional testing.
Q4.  Do consultees agree that “large buses” used under section 22 permits should be required to have a Certificate of Initial Fitness, as is already the case for “large buses” under section 19?
pteg response:

Yes

Q5.  Do consultees agree with the proposals for the use of large buses under section 22 permits? If not, what alternatives are thought to be more appropriate?

pteg response:

Yes

Q6.  We would welcome comments on whether any other changes or additions to the existing classes would be useful.

pteg response:

We believe there is a requirement for an additional category, namely passengers who are unable to access conventional bus services because of geographical isolation. 
Q7. We welcome views on whether it is practicable for the issue of time limited permits and discs to commence on 1 January 2009. Views from the Designated Bodies are particularly welcomed.

pteg response:

Whether 1 January 2009 is achievable for issuing new time limited permits will depend on the progress of the Local Transport Bill and publication of the regulations. However pteg believes that the issue of new time-limited permits should commence at the earliest possible opportunity.
Q8.  Users of permits and Designated Bodies are invited to give brief preliminary views on the timetable for replacing timeless permits, though as noted earlier this will be a matter for future regulations on which there will be a separate consultation in due course.

pteg response:

PTEs are neither users of permits nor Designated Bodies, and have no data to help assess the feasibility of recalling open-ended permits. However to achieve the benefits of a more transparent and more easily monitored system the transition period should be as short as possible, ideally no longer than one year. Previous permits should cease to be valid from a predetermined date, making it necessary for the DfT or their agents to contact all holders, either directly or through a publicity campaign, to advise them of this. 
Q9. We would be interested to know if any permits granted prior to the 1987 regulations are still in use.

pteg response:

The PTEs have no knowledge of any such permits being in use locally.
Q10.  We would welcome any further suggestions from consultees as to matters for which regulation might be needed.

pteg response:

We feel that the Traffic Commissioners should have responsibility for all permit issuing, not just for certain categories of permit. This would ensure more effective control and greater consistency of approach, not least on the subject of fees, which paragraph 56 of the consultation says will be prescribed only for permits issued by the commissioners, leaving the Designated Bodies to set their own fees, which could be wildly inconsistent. 
Q11.  We would also welcome any further data or evidence that would inform the analysis in the accompanying impact assessment.

pteg response:

pteg has no further data or evidence to offer.
Closing remarks

As ever, we remain committed to assisting Government in producing guidance that is clear and helpful to all participants in the process of maximising the opportunities offered by community transport.  If further comments on, or suggested additions to, the draft guidance would help in process of finalising the published documents, we are happy to play a constructive role in further engagement with DfT.

17 October 2009
